Image thumbnail

Blog

TOBA part II

Inlägget är ett samarbete med TOBA

Toba är ett Göteborgsbaserat varumärke som drivs av Sofia och Malin som båda brinner för hållbart mode och ett enkelt designspråk. Två varma och fina personer, något jag kände direkt första gången vi träffades via Elin.

De säger själva att de skapar minimalistiskt mode med en sportig tvist, där fokus ligger på detaljer, hållbar kvalitet och socialt ansvar. Inspirationen hämtas från grafiska formspråk och skärningar för att skapa en modern silhuett. 

Beskrivningen får mig att tänka på min egen favorit ur deras kollektion, The Nor Sweater. Det märks att de lägger stor vikt vid att alla plagg och färger ska harmonisera både enskilt, kombinerat och som helhet, vilket känns som en fin röd tråd.

En av de första värmande vårdagarna i april möttes jag och Elin upp hemma hos mig. Vi hade länge väntat på att solen skulle kika fram så att vi kunde arbeta tillsammans med bilderna vi planerat till TOBA. Under våren har vi mailat fram och tillbaka, pinnat bilder med rätt känsla och ton från Pinterest som vi fastnat för. Att få göra just ett modejobb har varit så roligt, då jag arbetat inom branschen i nästan hela mitt vuxna liv. Att dessutom få göra det med Elin har varit så fint eftersom hon inspirerar mig så mycket i sin stil och sitt uttryck. Vi återkom till gamla nummer av Vogue, och kampanjer från Chloé som vi båda mindes. Inför fotograferingen tog jag med mig Elin till ett par platser ute på ön där jag bor. Vi ville ha hög vass att fota i, vit sand mot klippor och hav.

Den första delen av vårt samarbete med TOBA hittar du här.

Det var nästan att jag fick lite dåligt samvete som lockade med mig Elin längs en smal, knappt märkbar stig rätt in genom skogen och ner för klippiga hala berg för att komma till just den plats där hon står. Men visst var det värt det, så här i efterhand. Det blåste ganska rejält ute och det tillförde verkligen något alldeles extra.

Här har Elin på sig The Edda t-shirt i 100 % ekologisk bomull. All bomull TOBA använder i sina plagg är 100 % ekologisk GOTS – certifierad och de arbetar endast med licenserade fabriker. Dessutom sker all produktion i Europa, dels för arbetsvillkoren och dels för transportsträckan.

The Elsa Dress finns i färgerna cream och poppy red. Inspirationen kommer från 1920-talets klänningar vilket syns på dess raka form och avskurna längd, som avslutas med ett böljande vackert fall mot slutet.

TOBA arbetar med små kollektioner, i motsats till massproduktion, just för att hållbarhet är en av de viktigaste delarna i deras verksamhet. The Edda t-shirt i färgen pale peach har jag på mig här.

När Sofia och Malin startade sin resa för tre år sedan var drömmen att få arbeta med design och kombinera det med att skapa möjligheter för andra. I dag har de ett samarbete med Great Andoh Interational School i Ghana och en del av deras vinst går direkt till dem. Ghana är ett mansdominerat samhälle och i och med sitt samarbete vill de i framtiden kunna vara med och bidra till projekt tillsammans med skolan för att uppmuntra tjejer till deras drömmar och visioner. Samtidigt vill de inspirera dem till självständighet, något som kanske inte kommer naturligt för dessa unga tjejer. Här kan du läsa mer om Great Andoh International School , vars motto är Friska glada barn som kan förändra Ghanas framtid. Att TOBA har som mål att alltid ta socialt ansvar gör att jag tycker om dem ännu mer!

Från och med i dag fram till den 13 maj får du 25 % rabatt när du använder koden ANNACATE i kassan vid din beställning på TOBAS hemsida. 

Leave a comment