Image thumbnail

Blog

Tillbaka på en kulturresa genom Dalarna – Stationsgatan 6 och Sätergläntan

I betalt samarbete med Visit Dalarna

Förra helgen tog jag tåget upp till Dalarna och min hemby Orsa. Min förhoppning var att få uppleva lite snö och vinter, men det var lika snöfattigt som här på västkusten. Det skulle i och för sig visa sig att jag skulle få min dos av vinter innan jag åkte tillbaka hemåt igen i slutet av veckan. Snö eller ej, vintern i Dalarna känns ändå så mycket mer, det är något med den klara höga luften och doften av vinter.

På tisdagen tog jag tåget till Leksand där Nathalie och Visit Dalarna mötte upp mig vid det gamla järnvägsmagasinet på Stationsgatan 6. En plats där flera inspirerande kreatörer möts och samverkar. Vi började med ett besök hos härliga Linn som driver butiken Crona Craft, där allt som säljs är handplockat och tillverkat eller designat i Sverige. Här säljs allt från inredning till kläder och keramik.

En del av keramiken som Linn säljer tillverkas i källaren under butiken. Där ligger nämligen keramikverkstaden Faktoritre där Pär Knutz håller till. Vi fick oss en liten rundtur och han berättade om sin resa från att ha drivit företag till att numera satsa helhjärtat på keramiken. Här har han både fabriksförsäljning av sin keramik och håller i kurser.

Därefter var det dags för lunch hos grannen Vivi-Ann som har mysiga Kaffemagasinet. Vi åt en fantastiskt god grön ärtsoppa som jag ångrar att jag inte tog receptet på. Kaffet drack vi sen ur muggar tillverkade av Pär på Faktoritre. Så fint att se hur alla samverkar och lyfter varandra, gemenskapen och värmen dem emellan.

Efter lunch var det äntligen dags att få träffa Ylva Skarp, något jag velat göra väldigt länge. En trappa upp i det gamla järnvägsmagasinet ligger Studio Skarp, en kombinerad ateljé, showroom och butik med en fantastisk rymd och ljusinsläpp. Här kan man bland annat ta del av Ylvas prints, produkter och originalkonst.

På golvet mitt inne i hennes showroom har ett litet glasgolv satts in. En spännande detalj mot det gamla trägolvet och de öppna takbjälkarna. Jag som är höjdrädd fick lite tvångstankar och kände mig tvungen att med försiktiga steg promenera över. Det gick bra, puh.

Det är lätt att förstå att Ylva trivs här i sin studio, med utsikt över åkrar och röda stugor. Nästan så jag vill flytta till Leksand nu och skaffa mig en egen ateljéplats här på Stationsgatan 6. De här fina människorna vill man ju bara ha mer av!

Innan vi sa hejdå för att åka vidare visade Ylva oss till lokalen intill där hon tillsammans med sin kollega Derya Akol i dagarna skulle öppna upp Secondaire. En second hand butik med noga utvalda kläder och accessoarer, så noga utvalda att det inte ens ska kännas att det är second hand berättade Ylva. Några dagar efter vårt besök såg jag att de hade premiäröppet. En av många anledningar till att åka tillbaka till denna härliga kreativa plats intill järnvägsspåret i Leksand.

Strax innan det började skymma åkte vi vidare till Sätergläntan – institutet för slöjd och hantverk, vackert beläget i Insjön. Tyvärr var det dimmigt när vi kom dit, utsikten därifrån sägs vara något alldeles extra. Med skogen alldeles intill så förstår jag att det är lätt att trivas och finna ett kreativt lugn på den här platsen.

Sedan 1923 är Sätergläntan nordens centrum för lärande inom slöjd och hantverk. Så fint att föra den här kunskapen och traditionen vidare till nästkommande generationer. Utbildningarna är inriktade på sömnad, väv, trä och smide och vi fick en liten presentation av varje del.

Vi började med att träffa Johanna som själv studerar tredje året med inriktning mot sömnad och väv. Visst är det svårt att förstå vilket handarbete och antalet timmar som ligger bakom dessa väskor.

Jag och Nathalie fick prova på att göra tuppor, små garnbollar som bland annat används som en folkdräktsdekoration.

En liten tur till snicken (som Nathalie så härligt kallar det) och smedjan fick vi också. Några av eleverna bor här på Sätergläntan och det märks att gemenskapen och samarbetet dem emellan betyder mycket. En väldigt mysig och lärorik eftermiddag. Både jag och Nathalie blev lite sugna på en sommarkurs där längre fram.

När mörkret hade lagt sig avslutade vi dagen med en middag på familjeägda Åkerblads i Tällberg. Jag fortsatte med soppa även här (älskar soppor!) – jordärtskockssoppa med syrat äpple till förrätt, himmelskt god torskrygg till huvudrätt för att sedan avsluta med en av mina favoriter när det kommer till efterrätter – crème brûlée. Att komma till Åkerblads var som att kliva in i en mjuk och omfamnande värld, där tiden stått stilla och julpyntet ännu inte var bortplockad. Vi fick veta att de precis slängt ut julgranen, så här dagarna innan februari. En sån skön inställning. Och visst fick vi julkänslor, nästan så jag ville göra om julen och fira den igen. Som en bonus började det dessutom att snöa när vi klev utanför dörren för att ta oss vidare till Korstäppans Herrgård där vi skulle sova för natten. Så fint att få göra en kulturresa i Dalarna tillsammans med Nathalie igen. Här kan du läsa om hur det såg ut förra sommaren när vi bland annat besökte Hildasholm i Leksand.

Leave a comment