Image thumbnail

Blog

Solsyran och Hansjö Lanthandel

Efter ett närmare fyra timmar försenat tåg som ledde till att vi missade sista båten hem men tillslut hittade ett ledigt hotellrum i stan för natten landade vi hemma på vår ö igen. Det var en vecka sedan nu och luften gick ur mig litegrann efter det. Omställningen av att vara hemma igen tar lite längre tid ibland. Inom mig längtar jag tillbaka till de här dikena där ängsblommorna växer obehindrat.

Sista helgen i Dalarna besökte vi två favoritställen i byn där jag växte upp. Har ni vägarna förbi Orsa kan jag varmt rekommendera er att åka upp till Hansjö som ligger strax utanför. Jag kanske är lite partisk nu men det är ett av de vackraste ställena jag vet med sina vidöppna åkrar, där himlen känns så oändligt stor och med de blånande bergen i bakgrunden.

Jag har skrivit om Solsyran tidigare, den ekologiska gården jag sommarjobbade på under mina sena skolår.

Eva driver gården helt själv sedan en lång tid tillbaka. Jag har sett hur hon har kämpat genom åren och vet hur mycket hon brinner för att odla helt ekologisk. Flyttar vi hem igen så drömmer jag om att få jobba här tillsammans med henne igen.

Just i år har den största utmaningen varit torkan som råder, som för så många andra inom samma bransch.

Eva berättade om sina Havtornsbuskar och visade oss vägen dit som kändes oändlig för en liten tre-åring.

Väl framme kändes det som att vara nere vid medelhavet, så exotisk känsla mitt i Dalarna.

På vägen tillbaka spanande vi på ett hus som jag alltid har beundrat så mycket. Det var faktiskt till salu för några år sedan och så här i efterhand kan jag inte förstå varför vi inte köpte det. Men då hade vi ju inte hamnat här på ön och jag tänker att allt har en mening och tiden kanske inte var rätt just då.

Vi kramade Eva hejdå för att gå över gatan till nästa stopp. På vägen dit passerade vi Hansjö Mejeri som bland annat tillverkar så goda ostar. Väldigt lokalproducerat då gården ligger nästgårds. När jag var liten var det en Konsumbutik i det här huset. Det känns lite sorgligt att de flesta lanthandlar inte överlever idag då många åker till stora köpcentrum för att handla sin mat.

Det här fantastiska huset från år 1895 stod länge tomt och övergivet. Men sedan ett par år tillbaka finns här Hansjö Lanthandel som bland annat säljer antikviteter och andra saker.

Det är en så speciell känsla att gå runt inne på den här gården där kreativiteten flödar överallt, när allt kändes så öde och tomt på den tiden då jag bodde i närheten.

Inne i en av ladorna på gården finns även ett café som är öppet sommartid. Tyvärr var det stängt just den här dagen.

En liten bar fann jag även på baksidan när jag smög runt, med en känsla av Amerikanska södern. Så härligt!

Och det är just den känslan jag får av att gå runt på den här platsen. Några fynd fick jag med mig hem som jag ska visa en annan dag.

På hemvägen passerade vi korna igen och stannade till en stund för att prata. När jag var liten brukade jag och min syster gena över de här åkrarna för att gå hem till farmor på andra sidan åkern. Blir lite sorgsen när jag tänker på det, men som tur är så är omgivningen sig lik och det finns nog ingen annan plats som jag känner mig mer hemma på.

Leave a comment