Image thumbnail

Blog

Solsyran i Hansjö

annacate-solsyranfive

Hej! Hoppas ni inte har tröttnat på bilder från Dalarna. Men jag kan liksom inte låta bli. Dagen innan vår träff stannade vi till hos Eva Gustavsson som driver den ekologiska gården Solsyran i Hansjö, en liten by strax utanför Orsa. Jag sommarjobbade där på den tiden då jag gick på gymnasiet, och än i dag så räknar jag det som det bästa jobb jag någonsin har haft. Det tog max fem minuter att cykla hem till Eva från mitt barndomshem. På den tiden var utbudet av ekologiska produkter inte så stort och inte heller helt enkelt att få tag på.

annacate-solsyranfour

Ja hon var före sin tid Eva. Så länge jag kan minnas har hon brunnit för det hon gör, även om energin inte alltid verkar räcka till. Jag älskade att rensa ogräs i hennes gigantiska grönsaksland och hjälpa henne med att syra grönsaker i en av ladorna där på gården.

annacate-solsyranthree

Nästa år ska jag försöka mig på att odla solrosor. Har ingen erfarenhet alls av just solrosor, men jag drömmer om en solroshäck här hemma i trädgården. Så vackert!

annacate-solsyransix

annacate-solsyrantwo

Just den här helgen var det något som kallas Mat Runt Siljan i Dalarna. Det är en ideell förening som vill att folk i bygden ska få upp ögonen och handla, efterfråga och äta lokalt producerad mat. Första helgen i september har därav många gårdar runt Siljan öppet hus för besökare. Nästa år ska jag försöka att planera in en resa till Dalarna samma helg för att få uppleva det hela lite närmare.

annacate-solsyranseven

annacate-solsyran

Jag blev lite emotionell av att gå runt där på gården, av att träffa Eva och av alla fina minnen som vällde fram. Nästa gång ska jag se till att stanna där en längre stund.

Comments

Leave a comment