Image thumbnail

Blog

Påsklovshelg på Universeum

Inlägget är ett betalt samarbete med Universeum

Innan påsklovet tog slut åkte vi till Universeum hela familjen. Första gången vi var där var Stella betydligt yngre, så mycket hade hänt sen dess. Det jag minns tydligast från det besöket var regnskogen och det var även där vi startade dagen.

Universeums regnskog är en modell av en sydamerikansk tropisk regnskog med 20-25 grader varmt och med en luftfuktighet på över 90 procent, så det var väldigt svettigt där inne. Röd ibis fick jag lära mig att fåglarna på bilden heter. De är gråbruna när de föds, blir sedan rosa och vid två års ålder är de röda. Väldigt fascinerande och så vackra att beskåda.

Vinglande hängbroar, smala gångar och gömställen hittar du överallt här inne. Regnskogen på Universeum ingår i forskningsprojektet Bortom Plant blindness som undersöker hur möten med olika växter kan öka kunskapen om växter och deras betydelse för livet på jorden. Mycket av allt det gröna omkring oss är ju lätt att bara ta för givet. Att lära sig om världen genom naturupplevelser och teknik är ett genomgående tema på Universeum.

Därefter fortsatte vi vidare in i akvariehallen. Jorden brukar ibland kallas för Den blå planeten. Sammanlagt täcks två tredjedelar av jordens yta av just vatten. Själv är jag uppvuxen vid sötvatten, som små insjöar och vattendrag. Som nyinflyttad på västkusten hade jag svårt för att bada i det salta havet till en början, men börjar vänja mig nu. Min man däremot är uppvuxen med att segla på havet och kan det mesta om sjöborrar, maneter och annat som döljer sig däri. Det här var så vackert och kändes precis som en konstinstallation.

Genom enorma panoramarutor kan du se fiskar som lever i havet runt den svenska västkusten. Havet känns fortfarande väldigt exotiskt för mig, trots att jag har bott så nära inpå i över arton år.

Reptilariet öppnade alldeles nyligen vilket märktes då vi var många som var nyfikna på utställningen. Det var med en skräckblandad förtjusning som jag vågade mig in där ska jag erkänna. Vad jag inte visste är att det hos många ormar och reptiler går att framställa mediciner ur deras gift.

Däremot visste jag sedan innan att ormar reagerar på vibrationer, så när jag går i skogen där jag vet att det kan finnas ormar brukar jag stampa rejält i marken numera. Kanske jag övervann min ormrädsla litegrann efter det här. Barnen tyckte hur som helst att det var väldigt spännande inne i reptilariet.

För att väga upp min ormrädsla gick vi vidare till vattnets väg där jag helt och hållet kände mig som hemma. Här får du vandra genom det svenska landskapet från norr till söder med vattnet i centrum.

Även barnen såg ut att känna sig som hemma nere vid fiskehamnen och sjöbodarna. Vi läste och pratade om allemansrätten och hur fantastiskt det är att vi har den i Sverige. Just att vi har rätt att få röra oss fritt ute i skog och mark och till och med får slå upp ett tält om vi så känner, även om det är viktigt att vi gör det med omtanke och hänsyn.

Den här bilden får sammanfatta hela känslan på den här dagen. Så roligt att få upptäcka de olika världarna tillsammans hela familjen med barnens nyfikna ögon. Tack för att ni bjuder på både kunskap och spännande upplevelser Universeum!

Leave a comment