Image thumbnail

Blog

Kvällspromenad i byn

Hej från Dalarna! Vi har varit här ett par dagar nu och är det något som får mig att känna den där sommarlovskänslan så är det solvarma dagar i byn där jag växte upp.

En kväll tog jag och min man en promenad precis när solen var på väg ner och ljuset var så där gyllene. Hästhagen ligger i närheten av min högstadieskola och vi brukade löpträna på gymnastiken vid den här platsen. Då tänkte jag inte på hur vackert här är, det var liksom vyer jag såg dagligen.

Prästkragar växer det lite överallt i dikeskanterna och just den här kvällen blåste det en kall vind. Visst ser de nästan ut att frysa lite där de står.

En bild inspirerad av mina kära kollegor Babes in Boyland. Log lite för mig själv när jag såg att de också hade fotat prästkragar.

De här rosa blommorna påminner om lupiner med sin ståtliga höjd och växer lite överallt här i Dalarna… i skogen, längs dikeskanterna och på de vidsträckta ängarna. Jag gissar att de nästan räknas som ogräs. Någon som vet vad de heter? Det kan nog vara den blomma som jag förknippar mest med min barndom.

Precis som Orsasjön med de blånande bergen i bakgrunden. Tallarna som växer upp ur sanden ser ut att kunna blåsa omkull vilken sekund som helst. Vår första kväll här hemma tog vi ett kvällsdopp i sjön. Så ovant att bada i sötvatten efter det senaste årets alla bad i det salta havet.

Röda små stugor och fina pepparkakshus. Dalahusen kommer alltid att ligga närmast mitt hjärta.

Vi planterade två buskar med doftschersmin i trädgården förra våren. En förstörde rådjuren och den andra ser lite skranglig ut och har ännu inte fått några blommor. Men jag tänker inte ge upp hoppet om att den kommer att ta sig till nästa år.

Nu har vi flyttat in i den lilla stugan intill ån där jag lekte som liten. Det ger en sån trygg känsla att öppna fönstren mot allt det lummiga, känna doften av tall och granskog och lyssna till åns ständiga rörelse.

Comments

 • Nanna

  Reply

  Rallarrosor kallas de rosa. Älskar dem

  juli 1, 2018
  • Thérèse

   Reply

   Rallarros eller Mjölört eller mjölke heter dem. Ja, visst är de somriga! De finns söderöver också, och var förr vanliga runt just järnvägsspåren (därav det folkliga Rallarros). Jättefina bilder!
   Hälsningar från Thérèse i ett iskallt Portugal. Jag längtar norrut!

   juli 2, 2018
 • Sarah

  Reply

  Man kan koka saft på rallarosor, färgen blir fantastisk!

  juli 4, 2018
 • Tina

  Reply

  Min mamma kaller dem Hömjölke. Fine er de, de kan etes, jeg bruker å pynte salaten med dem! Liker godt dine innlegg om Dalarna, tips til boende (selv om jeg forstår at dere kanskje bor hos Slekten), hadde vært supert.

  juli 20, 2018
 • Sofia

  Reply

  De vita kan vara kamomill eller baldersbrå. Himla fina båda två och lite svåra att se skillnad på.

  augusti 8, 2018

Leave a comment