Image thumbnail

Blog

Gotlandshus

Jag har snöat in lite på Gotland sen mitt besök där i höstas och vi planerar ju att åka dit till sommaren med barnen. Husen där är så annorlunda mot trä och – timmerhusen i Dalarna som jag är van vid. Jag brukar inte fastna för nybyggda hus, men det här putsade stenhuset i Fårösund på norra Gotland fångade mig alldeles. Det är byggt förra året, vilket jag aldrig hade kunnat gissa.

Framförallt fastnade jag för det platsbyggda köket i trä utan beslag, där den mörka bänkskivan i granit bryter av väldigt fint. Mina tankar går till det här köket som vi har sett mycket av.

Jag tycker verkligen om detaljerna och färgskalan i det här köket, de olika nyanserna i trä tillsammans med de rostfärgade tonerna.

Sen är ju det genomgående kalkstensgolvet på nedervåningen helt fantastiskt! Mer bilder och information om huset finner ni här.

På norra Gotland ligger även den här gården med inte mindre än två kalkstenshus från 1700-talet.

Vedspisen i köket monterades in vid slutet av 1800-talet och på sidan finns en handsmidd järnarm som det går att hänga upp grytor på. Älskar den här typen av små detaljer, precis som den gamla telefonen vid sidan av entrédörren. Känns som tagen ur ett brittiskt kostymdrama.

På sina ställen är väggarna 60 cm tjocka vilket inte minst syns om en ser till de djupa fönsternischerna. Så mycket historia som måste rymma inom de här väggarna. De tidigaste ägarna går så långt tillbaka som 1651 och länge förvaltades gården av bönder. Därefter har det varit både länsmansgård och prästgård.

Öppet fönster mot den här vyn, alldeles ljuvligt. Här kan ni se mer av det här underbara stället.

Leave a comment