Image thumbnail

Blog

Frederica Furniture – Designtour dag ett

I måndags morse vaknade jag upp i det här rummet på Hotel SP34 i Köpenhamn. Någon gång i somras fick jag ett mail med en inbjudan till två designdagar i Köpenhamn tillsammans med Georg Jensen och Frederica Furniture för att lära känna deras varumärken och få en inblick i deras värld. Två fullspäckade dagar med väldigt mycket intryck och inspiration, men framförallt många varma och fina möten.

Bloggare från hela Europa var inbjudna och det var bara nya ansikten för mig. Så otroligt givande att lära känna nya kollegor, höra om hur de jobbar och få nya tankar och idéer. Vi började dagen med att låna cyklar från hotellet för att ta oss till Fredericas showroom. Sommaren var tillbaka och solljuset flödade bokstavligen in genom de öppna ytorna med den generösa takhöjden.

Jag kunde inte låta bli att fota den här klänningen som en representant från George Jensen hade på sig. Så härliga volangdetaljer på det bäckebölje-liknande tyget och så fint matchat med den röda mockaväskan.

Swantje har jag följt länge på Instagram och det var första gången vi träffades på den här resan. Vi fann varandra direkt vid frukosten och efter tjugo minuter hade vi redan berättat om våra innersta tankar och känslor. Det var som om vi känt varandra hela livet <3

Frederica Furniture är ett familjeägt företag som går så långt tillbaka som 1911. Hantverk och kvalitet, från råvara till färdig produkt har alltid stått i fokus. Jag älskar tanken på att varje möbel tillverkas med en sådan passion för att ärvas från generation till generation.

En av mina favoriter är fåtöljen The Hunting Chair som Børge Mogensen ritade år 1950 i samband med en utställning i Köpenhamn under temat ”Jaktstugan”. Soffan Kile är designad av Jasper Morrison.

Børge Mogensens soffa 2213 designade han år 1962 till sitt eget hem norr om Köpenhamn. Just det här exemplaret är ett bevis på att möbler som dessa bara blir finare ju mer de åldras.

Efter en rundvisning i deras showroom gick vi ett par trappor upp till deras takterass där Tärnsjö Garveri väntade.

Takterassen tog nog andan ur oss alla, med sin slående utsikt över Köpenhamn. Vilken arbetsplats att få tillbringa sina dagar på.

Børge Mogenssens The Spanish Chair vars inspiration han hämtade under en resa till Spanien år 1958, därav namnet. Vi fick en förhandstitt på den nya färgställningen i mörkgrönt som släpps nu i september.

Tärnsjö Garveri visade bland annat hur processen ser ut när de tillverkar The Spanish Chair. Efteråt fick vi prova på och känna hur det är att jobba med läder genom att tillverka egna nyckelringar.

Efter en längre cykeltur genom Köpenhamn hälsade vi slutligen på i Dennie Ditzel´s studio, en liten källarlokal i ett orange stenhus. Älskar dessa färgglada fasader! Dennie är dotter till Nanna Ditzel och berättade med sådan värme om sin mamma som egentligen ville bli konstnär eller skulptör. Istället blev hon en erkänd formgivare och formgav både möbler, smycken och textil. En av hennes mest kända verk är The Trinidad Chair, vars stolsrygg hon hämtat inspiration från en solfjäder. På kvällen återvände vi till Fredericas takvåning där A table story hade dukat upp ett vackert långbord som jag tyvärr inte lyckades fånga på bild med rättvisa. Här kan du istället kika hur det såg ut via deras Instagram. Maten stod Electrolux för där efterätten för ovanlighetens skull var min favorit, en perfekt creme brulee med mandelkaka och havtornssorbet. Hösten gjorde sig påmind när vi i mörkret cyklade genom Köpenhamns gator tillbaka till hotellet. Dagen efter väntade bland annat ett besök i ett väldigt vackert hus, men mer om det i ett eget inlägg.

Leave a comment