Image thumbnail

Blog

Februarisol i Nannas kök

Termometern visade på närmare sju minusgrader när klockan ringde vid halv sju i går morse. Måndag, torsdag eller söndag… dagarna går ihop i varandra sen jag började frilansa på heltid. Jag har ännu inte riktigt fått någon struktur i hur jag ska lägga upp mina dagar. Den här måndagen hade jag ett inbokat möte med Nanna för att planera vårens jobb tillsammans.

Himlen var blå och luften så där klar och frisk som den bara kan vara en solig vintermorgon. Jag upplever alltid en speciell doft när kylan kommer, nästan så där lite rökig. Havet såg ut som mjuk böljande siden när jag kisade ut genom båtfönstret på väg in till fastlandet. Väl framme i Nannas kök var ljuset så fint att jag blev alldeles pirrig inombords.

På knopplisten i hennes nyrenoverade kök stod det fina tackkortet som kom hem i brevlådan efter middagsbjudningen Till Bords här om veckan. Som ett minne av kvällen fick var och en av gästerna receptet på Therese Elgquist efterrätt som vi blev bjudna på under kvällen, kanelbakade vinteräpplen med granola och kokosgrädde. Så gott och passande efterrätt en kylig vinterkväll. Med i tackkortet låg även en fröpåse med alfalfafrön från Gunnebo Slott och Trädgårdar vilket påminde mig om att jag skulle vilja besöka den platsen nu i vår.

Nanna bjöd på te och scones bakade på vetekli och visade upp en loppisfyndad mugg som påminde oss om en keramiker i en av byarna hemma i Dalarna där vi växte upp. Tekannan och dess fina form blev jag extra förtjust i. Nu vet jag precis vad jag ska leta efter på loppisar – en tekanna. Porslin är så bra att leta efter på loppisar, oftast går det att hitta hur mycket fint som helst till betydligt lägre pris än nytillverkat i butik.

Februarisolen dröjde sig kvar i köket resten av morgonen och in på förmiddagen. Någonstans där bland samtalen om framtida jobb och livets detaljer kändes allt väldigt hoppfullt och våren nära, trots att snön faller här utanför mitt fönster. Tänk vad lite solljus och fin vänskap kan göra ändå.

Comments

  • Åsa

    Reply

    Härliga bilder, vad har du för kamera?
    ♥️

    februari 6, 2018

Leave a comment