Image thumbnail

Blog

En dag i södra skärgården

I början av förra veckan fick jag uppleva södra skärgården där jag numera bor tillsammans med ett litet sällskap av vänner. Himlen var molnfri och solen värmde när vi klev ombord på Lena och Peters kryssningsfartyg Sealife i centrala Göteborg. Tillsammans driver de Gothenburg Coast Charter där de skräddarsyr kryssningar efter kundens behov och önskemål. Bara det att få uppleva skärgården med en egen yacht, bli serverad mat på lokala råvaror och dessutom med en egen personlig guide. Så mäktigt att få åka genom Göteborgs hamninlopp, förbi mina gamla kvartér i Majorna, under Älsvborgsbron och vidare ut till södra skärgårdens kala klippor och lugn.

Vi bor på den ö som ligger närmast fastlandet. Det kändes lite konstigt när vi passerade min ö, att det numera är mitt hemma. Just den här dagen åkte vi till den ö som ligger längst ut i södra skärgården, Vrångö. En plats jag tillbringat många somrar på de senaste åren och som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Vid Vrångö hamn ligger Kajkanten, små sjöbodar som går att bo i och hyra året om. Tänk att vakna upp där intill havet en kall och solig vinterdag.

Håkan är den som ligger bakom Kajkanten och bor själv på Vrångö sedan länge. Han berättade med sån kärlek och inlevelse om ön, om allt från gamla rövarhistorier till sina planer för framtiden.

Det är tack vare Charlotte som den här dagen blev av. Hon är även den som inrett de små sjöbodarna intill Kajkanten en gång i tiden.

Emma med lilla Bente som charmade alla i sällskapet.

Utsikten över ön från utkiksplatsen, älskar den här vyn.

Det var väldigt blåsigt uppe på höjden så Charlotte fick hålla hårt i hatten.

Söta små skärgårdshus med rosenbuskar intill huskanten <3

En av mina närmsta var med under dagen. Så fin i färgglad klänning från Weekday och gula sneakers.

Det lilla röda huset uppe på klippan i fjärran är utkiksplatsen där vår rundtur startade. Håkan berättade om Vrångös föränderliga natur, en blandning av halländska sandstränder och bohusländska klippstränder. Unik i sitt slag.

Det jag älskar mest med Vrångö är närvaron av horisonten.

Joanna var med och spred sin härliga energi under dagen. Om tre veckor gifter hon sig i Italien <3

Efter en rundtur på ön och lunch nere vid Skärgårdens Café intill färjeläget blev det bastubad med utsikt mot Vrångö hamn åt ena hållet och naturreservatet åt det andra. Fest – och bastuflotten går även den att hyra, och har plats för både middagar och möten.

Efter en kort båttur till vårt sista stopp Styrsö var det dags att vinka hej då till Lena och Peter. Det finns plats för 12 personer på deras yacht, varav 6 övernattande gäster. Vi vill dela med oss av den vackra graniten, makrillstimmen, underbara solnedgångar, kala klippor och skärgårdens lugn. Vi pratade om att dra ihop ett gäng och ge oss ut på en ny skärgårdskryssning framöver. Jag skulle gärna se mer av norra skärgården som jag faktiskt aldrig besökt, trots mina 20 år i Göteborg.

På Styrsö landade vi hos Ola på Pensionat Styrsö Skäret. Här har jag varit vid ett flertal tillfällen. Ätit både lunch, middag och bott över. En plats jag gärna återvänder till gång efter gång. Miljön är så rofylld och anspråkslös, det känns i hela kroppen när man kliver in genom dörren.

Vi fick en liten rundtur bland pensionatets rum, några med utsikt mot grannön Donsö. Det här är mitt favoritrum, så lugnt och stilla…

… med fantastiska art deco – lampor i taket som jag ville ta med mig hem till vardagsrummet.

Skira spetsgardiner med vacker brodyr önskar jag mig numera till vårt sovrum.

I ett av rummen hittade Hanna en av sina egna tapeter som hon designat. Nästa vecka släpps äntligen hennes senaste kollektion Apelviken. Längtar så tills jag får visa er!

Avslutningsvis satte vi oss ner i restaurangen, eller den stora glasverandan om man så vill. Efter en heldag utomhus var det skönt att sjunka ner vid den här platsen och få prata ikapp med varandra.

Förrätten var en skaldjursterrin och var lika god som den var vacker att titta på, se färgerna bara!

Ola var nog lite road av att ha ett gäng hos sig med så mycket fokus på att ta bilder. Det måste se väldigt roligt ut utifrån tänker jag. Resten av kvällen fick kameror och telefoner vila för att ge plats till nära samtal och varma skratt. Tack alla som var med den här dagen <3 Så fint att få visa upp den plats jag numera kan kalla hemma.

Leave a comment