Image thumbnail

Blog

Emma Von Brömssen – tio år tio mönster

I år firar konstnären Emma Von Brömssen tio år som mönsterformgivare vilket hon firar med en jubileumsutställning nu i sommar på Nääs Fabriker strax utanför Göteborg. I fredags var jag inbjuden på en liten presslunch innan öppningen av utställningen som har fått namnet Tio år Tio mönster. 

Egentligen har Emma ritat så många fler än tio mönster, men i år är det tio år sen hon gick ut från Högskolan för Design och Konsthantverk och har därför valt att fokusera på just tio mönster. Fågelpärla som du ser här är ett tidigt mönster som Emma ritade och finns till exempel som tapet hos Boråstapeter.

Som tapet finns även hennes vackra mönster Dancing Crane. Den får mig att tänka på Hansjö, den lilla by utanför Orsa där jag är uppvuxen med de oändliga åkrarna. Tidiga morgnar när jag var ute och gick med våran hund brukade jag följa tranorna och hur de så ståtligt vandrade runt på Hansjöåkrarna. Lika levande och graciösa som Emmas.

Utställningen håller till i Nääs Fabrikers galleria där ljuset flödade in genom de höga fönstren den här varma och soliga fredagen. Så perfekt lokal att hålla en konstutställning i.

Här är mönstret Selma vars porslin du säkert känner igen sen tidigare. Den blåvita servisen är ett samarbete mellan Emma och Götefors som kom förra året och känns redan som en klassiker. Om du vill kan du läsa mer om när jag var på premiärvisningen av Selma här.

Det här runda furubordet förälskade jag mig i fullständigt. Så fint med sin patina och svarvade ben. Vi letar nytt matbord och gissa om jag blev glad när jag såg att det var till salu. När utställningen är slut fram i mitten av augusti kommer det att flytta hem till oss. Hurra!

Emma berättade att hon länge drömt om att få visa sina mönster i ett större sammanhang och det föll sig naturligt att det blev inredning. Möbler från vintagebutiken Easy Living har klätts in i unika tygmaterial med Emmas mönster och säljs i limiterad upplaga exklusivt i samband med utställningen. Vi var många som var sugna på den här Wegner-soffan med Emmas nya mönster Haren i mjukaste sammet.

Precis som soffan finns bara en tyglängd av varje mönster. Kuddar och väggkonst säljs i limiterad upplaga hos inredningsbutiken Brique som håller till på Nääs Fabriker.

Som en konstutställning, men med klädda möbler istället för konstföremål, tyglängder istället för målningar.

Mönstret Stäpphöna har vi som både tavla och kudde här hemma hos oss i en brun färgställning. Jag hade inte sagt nej till den här gedigna fåtöljen som känns väldigt brittisk.

Alltid lika strålande Frida var på plats och var nog den som förälskade sig mest i Wegner-soffan.

Duon som var mitt sällskap den här förmiddagen, Emma Green och hennes otroligt charmiga lilla Bente. Skulle vilja träffa dessa två varje dag hädanefter <3

I bilen hem hade vi ett samtal som kommer att stanna kvar hos mig länge. Kloka, fina Emma – så glad över att jag har fått lära känna dig.

Utställningen Tio år Tio mönster kommer ha öppet hela sommaren fram till den 19 augusti på Nääs Fabriker. Har du vägarna förbi så kan jag varmt rekommendera ett besök i området, inte minst för att få ta del av Emmas fantastiska mönstervärld.

Comments

 • Annika Eklöf Melking

  Reply

  Hej,
  Vi renoverar vårt kök på landet. Det är ett gammalt hus och vi har tagit fram en skorstensmur som vi snyggat till. Såg att du också har lite tegel i köket. Undrar bara om du har ett bra tips på hur man bäst behandlar teglet? Linolja och terpentin eller såpa?
  Tack på förhand för tips!
  Med vänlig hälsning
  Annika

  juni 4, 2018
 • Emma

  Reply

  Fina du! ❤️ Och vilket vackert inlägg, som alltid 🙂
  Ses snart hoppas jag!

  juni 7, 2018

Leave a comment