Image thumbnail

Blog

Dagar hemma

De senaste dagarna har jag fått rå om mina små här hemma på egen hand då min man har varit uppe i fjällvärlden och sprungit ett maratonlopp. Han har skickat bilder till mobilen på fjälltoppar och makalöst vackra vidder som har fått mig att längta så efter den natur som jag känner mig som mest hemma i, skogen. Istället har vi badat i havet vid klipporna varenda dag. Det är lätt att bli beroende av det också.

Här inne hos henne har jag blivit bjuden på många fikastunder och det har låtsasringts till pappa flera gånger om.

Ett par böcker har vi läst och två av dem känns så viktiga att läsa för de små.

Mammornas bebisresa har min barndomsvän Hedvig skrivit texten till som är på rim och helt underbar att läsa högt ur. En bok om kärleken mellan två kvinnor, barnlängtan och processen de går igenom för att nå sin dröm, en liten bebis. Bilderna i boken står Hedvigs bror Adrian för och fångar hela berättelsen så precis. Så bra att lära barn tidigt att familjekonstellationer kan se ut på så många olika sätt. Nanna har skrivit så fint om när hon var på release för boken som du kan läsa här.

Den andra boken heter Lilla nej boken och är skriven av Sarah Sjögren med illustrationer av Anna Forsmark. Sarah har jobbat på förskolor under många år och kände att hon saknande en bok som handlar om hur man pratar med små barn om integritet och deras rättigheter på ett enkelt sätt. Hur lär man dom att sätta gränser i vardagen eller att säga nej till en kram om de inte känner för det till exempel.

Enligt FN:s barnkonvention har barn rätt att skyddas mot fysiskt och psykiskt våld. Men tyvärr är verkligheten en annan. Ett litet steg på vägen för att förhindra övergrepp mot barn är att vi vågar prata förebyggande med barnen. Att lära dem att de har rätt till sina kroppar, att kunna sätta egna gränser och förstå sitt eget värde. Att kunna säga nej och berätta för en vuxen när någon har begått ett övertramp. 

<3

Leave a comment