Image thumbnail

Blog

Livet Runt Kranen / Andra dagen

 

annacate-fryksas

Jag tänkte nog att jag var den som vaknade tidigast där på tisdagen uppe i Fryksås fäbodar. Men sen märkte jag att Sofia redan var vaken och gick ut och för att fotografera i det tidiga morgondiset. Jag förstår henne helt och hållet.

annacate-orsasjön

Jag lämnade de andra vid frukosten inne i Smidgårdens mysiga restaurang och blev upphämtad av min pappa. Jag hade några ärenden att uträtta där på morgonen. Vi tog en liten omväg på väg ner till Mora, förbi kohagarna nere vid Orsasjöns strandlinje.annacate-armaturSen började dagen med en visning av Mora Armaturs fabrik i Östnor strax utanför Mora. Här ligger i dag två fabriker som tillverkar kranar – FM Mattsson och Mora Armatur.annacate-armaturoneSå här såg den lilla byn Östnor ut en gång i tiden. Mycket är faktiskt sig likt än i dag. Tänk att fabriken har funnits på en och samma plats i snart hundra år och fortfarande tillverkar kranar för hand. Fint att hantverkstraditionen lever vidare, särskilt då många fabriker stängs ner och flyttar sin tillverkning till andra länder för att komma billigare undan.

annacate-daytwothree

Den första vattenkranen tillverkades år 1876 och på den tiden fanns bara FM Mattsson. Efter en årslång strejk år 1926 och lite osämja i familjeföretaget, startade en av grundarens söner Mora Armatur mitt över gatan. Kanske var det bara bra att ha sin största konkurrent så nära.

annacate-armaturnine

År 2015 bytte företaget koncernnamn från Ostnor till FM Mattsson Mora Group, så den här loggan används inte längre. Men visst är den väldigt dekorativ.

annacate-armaturtwo

annacate-armaturthree

Så roligt att äntligen få träffa Sofia!

annacate-daytwosevenJag kan inte låta bli att tycka att det ligger något väldigt vackert och mystiskt över den här miljön.

annacate-armaturfive

annacate-armaturseven

annacate-armatursix

annacate-armatureightEn färgskala av mässing och rostfärgade nyanser, precis som jag tycker om.

annacate-ostnorEfter fabriksvisningen gick vi en kort promenad i byn Östnor…

annacate-ostnortwo

…till den här underbara dalagården för att se en liten utställning av några utvalda kranar från Mora Armatur och ha en workshop.

annacate-ostnorthree

annacate-ostnortfour

Vi var nog alla betagna av det här stället och hade svårt för att sluta fotografera. Det var inte helt enkelt att samla ihop alla till den workshop som vi hade planerat in.

annacate-ostnorsix

annacate-ostnortfiveI en av ladorna på gården hade Mora Armatur gjort i ordning en utställning med några utvalda kranar ur deras sortiment. Väldigt intressant att se bilder på hur deras vattenkranar har sett ut genom tiderna.

annacate-ostnoreight

annacate-ostnornine

Vi delade in oss i små grupper och diskuterade och föreställde oss vattenkranar, dåtidens, nutidens och framtidens. Det var ganska tydligt att vi alla drogs mer mot hur dåtidens vattenkranar såg ut, de vackra estetiska formerna, men däremot med dagens modernare funktioner. Ja vi kunde nog sitta och prata om vattenkranar hur länge som helst.

annacate-ostnorten

Men mest av allt var det svårt att lämna den där trädgården, skiljas åt och säga hej då till samtalen som aldrig ville ta slut.

Kika in hos mina kollegor Babes In Boyland och deras magiska bilder från dagen!

Comments

Leave a comment