Image thumbnail

Blog

Om dalahus och ett fabriksbesök hos Mora Armatur

ladatwo

I tisdags tog vi tåget upp till mina hemtrakter i Dalarna för att hälsa på min familj och fira midsommar. Sedan en tid tillbaka är jag redaktör för Mora Armaturs Instagram och Facebook, vilket känns så otroligt roligt då företaget ligger mig varmt om hjärtat. Min farfar var rörmokare och min farbror har jobbat i fabriken i en massa år. Dessutom ligger den inte långt ifrån där jag själv växte upp i Dalarna.

lada

Omgivningen där fabriken ligger är ju inte direkt fy skam om jag får säga det själv. Mitt hjärta slår ett extra slag när jag ser dessa gamla dalahus och lador.

ladasix

ladafour

ladathree

Emellanåt längtar jag hem till de här miljöerna och naturen så det gör ont i mig. Västkust och skärgård i all ära, men det är här jag har mina rötter och det kommer jag nog aldrig ifrån.

morahouse

Just det här huset tillhörde faktiskt företaget en gång i tiden då det startade för 90 år sedan.

morafactoryfive

Jag fick en väldigt intressant och inspirerande rundtur inne i fabriken. Vi började med att titta på en modell av hur den lilla byn Östnor såg ut då det begav sig, och ser ni där längst till vänster är faktiskt det vita huset med de röda knutarna, även om det är svårt att tyda just på min bild.

sandkärna

sandkärnatwo

Alla kranar tillverkas och kontrolleras noggrant på plats och det slog mig vilket gediget hantverk dessa kranar faktiskt är. Det var väldigt spännande att följa hela processen från början till slut. Allt börjar med en sandmodell av vattenvägarna inuti blandaren. Med hjälp av lim och hög värme görs den så fast att den går att placera i gjutformen.

morafactoryfour

Gängor och tätningsytor bearbetas fram, och alla ojämnheter på ytorna tas bort i två steg-smägling och polering.

morafactory

Här ser ni själva förkromningen, där blandaren tvättas och kromas i flera steg för att få ett slitstarkt ytskikt som håller i många år. Allt görs med en väldig omsorg och noggrannhet.

morafactorysix

Tänk att för en så där 90 år sedan såg kranarna ut så här. Vi har faktiskt en liknande kran över en liten diskbänk i hallen på övervåningen av vårt hus. Tycker de är oerhört fina i all sin enkelhet.

Comments

Leave a comment