Image thumbnail

Blog

Trädgården i augusti

Trots våra fyra år här i huset så är det först nu, den här sommaren, som jag känner att jag kan njuta av vår trädgård på riktigt för första gången. Började lite smått förra sommaren med några sorters sommarblommor, som rosenskära och blomstermorot, men även ett par sorters dahlior. I år har jag inte förkultiverat lika mycket utan varit mer modig med att direktså både sommarblommor och perenner och satt en hel del färdiga plantor och buskar. Det tar ju tid med trädgård har jag hört, svårt att ta in för en som är född otålig.

Här om kvällen tog jag med mig kameran ut när ljuset var sådär varmt och mjukt som det kan vara när solen är på väg ner efter en ljummen och stilla augustikväll. Jag har alltid tänkt att trädgården är som bäst på försommaren när syrenen står i blom och allt sakta vaknar till liv igen.

Men sensommaren är på väg att gå om försommaren här hos mig tror jag allt. Jag är nog en ganska slarvig nybörjar-trädgårdsentusiast. Det är grästufsar och ganska förvildat här och var. Dahliorna har blivit angripna av både mördarsniglar och tvestjärtar. De där tvestjärtsfällorna som både Hanna, Olivia och Anton så generöst tipsade om har jag ännu inte förlängt pinnarna på, trots att dahliorna har stuckit iväg rejält på höjden sen jag gjorde dem i början av sommaren.

I våras blev vi tvungna att ta ner ett äppelträd som blev sjukt. Det hade gått upp röta i båda stammarna och det kändes så sorgligt att ta ner vårt ståtliga träd som ramade in huset så fint. Efteråt grävde vi upp dahlialandet alldeles intill och i den stora gropen efter det som en gång var äppelträdet kastade jag ner några krassefrön som nu har börjat växa till sig. Till höger om rosbågen satte jag ner några taniga små plantor av rosenskära i början av sommaren som jag förkultiverade inomhus i början av april. Helt galet vilken växtkraft de har!

Appropå krasse så har den nästintill tagit över på framsidan i trädgården. Jag satte ett gäng förra sommaren som frösått sig själv – inte mig emot för den är något av en favorit. Däremot får jag nog ta och flytta rosorna som är gömda där någonstans då det känns som krassen kväver allt annat i rabatten.

Stockrosorna fick jag i en blandpåse med fröer någon gång som jag knappt visste vad den innehöll. De stackarna hamnade under burspråket på huset men de verkar ändå trivas. Tror till och med att de har frösått sig själva de med sen förra året.

Jag förkultiverade så många solrosor i våras och provade även att direktså några på samma plats. Måste säga att det blev något av en besvikelse då jag hade förväntat mig en explosion av solrosor. Kommer definitivt inte ge upp solrosorna till nästa år, snarare tvärtom.

Till nästa år får jag även tänka om luktärterna och dess placering. Det blev lite trångt om man säger så, men man lär sig av sina misslyckanden. De har ändå gett många fina luktärter så helt fel var det inte heller. Men de hade nog inte mått dåligt av lite mer utrymme och ett mer vindskyddat läge – detta är norrläge. Som utfyllnad i den undre pallgragen satte jag ner lite krasse som jag visst inte kan få nog av i trädgården. Det blir en hel del pesto gjord på krasse just nu.

Finast i trädgården är nog ändå vårt äppelträd. Så glad över att vi fortfarande har ett kvar, och att det ger så mycket frukt i år. Trädgården i augusti, tack för dig. <3

Comments

 • Johanna

  Reply

  Hej
  Ville bara tack för den fina visningen av din mysiga trädgård. Det är väldigt inspirerade av se andras process i trädgården, när man själv också trevar åt olika håll och testar sig fram i växternas värld.

  Trevlig dag.

  augusti 24, 2020

Leave a comment