Image thumbnail

Blog

Om Visby och Johan Målares Hus

Det har nu gått lite över en vecka sedan jag lämnade Visby och den vackra ön Gotland. Det var ju mitt första besök där, och platsen var precis så som jag föreställde mig. Om inte ännu bättre.

Det var wärdshuset Johan Målares Hus som så generöst bjöd in till ett dygn i det anrika stenhuset från 1200-talet. Jag, Nanna, Anna och Elin hade huset helt för oss själva och här ser ni utsikten från entrén. Visst är det fint!

Efter att vi checkat in och vilat oss en liten stund tog vi en promenad genom de smala kullerstensgatorna bort till det här gulliga lilla huset för att äta lunch. Kan varmt rekommendera deras galetter och crêpes!

Emellanåt kändes det som att vi var i ett helt annat land. Den här bakgården fick mig att känna mig som i Italien eller Frankrike.

Arkitekturen och husen är så välbevarade i den här staden, inget har lämnats åt slumpen. Jag älskar kontrasten mellan det röda lilla trähuset och stenfasaderna som det omges av.

Anna smälte in i husfasaderna och höstens varma toner, det var svårt att inte stanna upp och fotografera alla fina gränder, hus och små trädgårdar. Jag kunde inte låta bli att fantisera om hur det skulle vara att bo i det huset, eller det, eller det…

Johan Målares Hus har sex dubbelrum fördelade på två plan. Då de andra intog ett varsitt rum på nedervåningen smög jag upp till ett av rummen med utsikt över Visbys takåsar och stadens domkyrka. I horisonten kunde jag till och med skymta det vidsträckta havet. Jag fick nypa mig i armen för att det var så vackert.

På 1600-talet bodde konstnären och kyrkomålaren Johan Bartsch i huset, därav namnet Johan Målares Hus. Under åren har stenhuset renoverats varsamt och väggarna målats med äggoljetempera i dova toner.

Nedervåningen rymmer även en lounge med ett litet pentry och utgång till en balkong. Kvällens middag intogs sedan i husets vinkällare där maten tillagades på lokala gotländska råvaror av kocken till restaurang Gula Hönan. Nästa gång jag åker till Gotland får det bli ett besök hos dem. Så nyfiken på det stället, särskilt eftersom maten var gudomlig.

Atmosfären i det här huset är något alldeles speciellt. Kanske är det all historia som huset bär på, i kombination med de varma människorna som idag tar hand om det så väl.

På fredagsmorgonen vaknade jag till domkyrkans vackra klang och strålande höstsol. Passande nog skulle vi få oss en stadsvandring genom Visby av Victor som bott i staden i väldigt många år. Visst är huset vi bodde i som tagen ur en saga?

Vi stannade till en extra stund i Botaniska trädgården och förundrades över hur vackert där var. Det skulle vara fint att få uppleva parken i maj nästa gång, då allting börjar knoppas och blomstra.

Till min stora glädje hann vi med en liten utflykt till naturreservatet Jungfrun i Lickershamn innan vi begav oss hem framåt kvällen. Branta klipphällar, vidöppet hav och raukar… denna resa kunde inte ha avslutats på ett bättre sätt. Tusen tack Johan Målares Hus, Josefine och Victor för att ni tog hand om oss så fint! Gotland, vi ses snart igen <3

 

Leave a comment