Image thumbnail

Blog

annacate-zorngarden-24

Kulturresan i Dalarna dag 1 – Zorngården och Falu Koppargruva

I samarbete med Visit Dalarna

annacate-zorngarden-20

Nu har det gått lite över en vecka sen jag kom hem från Dalarna. Vi åkte upp hela familjen veckan innan för att hälsa på min familj som bor kvar där. Syrenen hade precis blommat över när vi lämnade ön, men i Dalarna stod den i full blom. När resten av familjen åkte hem på söndagen stannade jag kvar för att möta upp Nathalie på måndagsmorgonen. Vi hade tre dagar att se fram emot och få uppleva en kulturresa genom Dalarna tillsammans med turistbyrån som bjudit in oss. Kulturresan består av nio kulturhistoriska besöksmål i landskapet, varav vi skulle besöka sex av dem. Första stoppet var Zorngården i Mora, en plats som jag besökt ett flertal tillfällen tidigare då jag är uppvuxen inte långt därifrån, i Orsa. Däremot upptäcker jag alltid nya saker och detaljer för varje nytt besök.

annacate-zorngarden

Som till exempel den här gamla toasthållaren i silver som känns lika aktuell fortfarande.

annacate-zorngarden-3

Slås alltid av de härliga färgstarka kulörerna på Zorngården, liksom murrigt men ändå så himla varmt och ombonat. Dalablått och dalarött i en fin mix tillsammans med alla vävda textilier.

annacate-zorngarden-2

Så enkel och fin dukning med linnetabletter, rejäla silverbestick och blått porslin. Pioner i en enkel vas och så lampan ! Så mycket vackert hantverk överallt.

annacate-zorngarden-7

annacate-zorngarden-5

Älskar den här typen av rejäl träpanel. Skulle bara se konstigt ut i vårt hus från 1930-talet tyvärr…

annacate-zorngarden-6

Så gullig detalj med en enkel linnegardin vid överfönstren.

annacate-zorngarden-9

annacate-zorngarden-10

En liknande målarrock i linne hade jag gärna burit själv, men kanske mer som en sval sommarskjorta.

annacate-zorngarden-8

Den här blå/turkosa färgställningen går så fint ihop med den guldiga inramningen och den vita träpanelen tycker jag.

annacate-zorngarden-12

En våning upp ligger det en stor festsal med mycket rymd och högt i tak. Lyckades tyvärr inte fånga det på bild.

annacate-zorngarden-13

annacate-zorngarden-17

Ännu en våning upp ligger en liten vind, kanske den perfekta ateljén med sitt fantastiska ljusinsläpp.

annacate-zorngarden-14

Magnifika kyrkfönster, både jag och Nathalie blev nog mest förtjusta i det här lilla hemliga utrymmet.

annacate-zorngarden-15

Är det något plagg som förknippas med Zorn så är det väl ändå den här vinterpälsen. Ser honom framför mig… fick nästan lite rysningar när jag lite försiktigt rörde vid den.

annacate-zorngarden-18

annacate-zorngarden-19

Alla dessa smala gångar och rum i fil. Tror nästan jag hade gått vilse om jag bott här.

annacate-zorngarden-22

Innan det var dags att åka vidare besökte vi även Zornmuseet som har en pågående utställning om vänskapen mellan Zorn och Carl Larsson. I år är det 100 år sedan Carl Larsson gick ur tiden, vilket uppmärksammas lite var stans i Dalarna. Just den här utställningen visar de båda konstnärernas vänskap genom brev, konstverk och vängåvor. Kan verkligen rekommendera ett besök om du har vägarna förbi, just för att få se kända konstverk från de båda på en och samma plats.

annacate-falun-2

annacate-falun

Därefter bar det av till Falun där vi checkade in på mysiga Gruvortens Bed & Breakfast alldeles intill Falu Koppargruva.

unnamed

För att sedan få en guidad visning av gruvan, 67 meter under jorden ! Lite svindlande att tänka på att många arbetade 12 timmar i sträck utan att se dagsljus, med tanke på hur klaustrofobiskt det kändes den jämförelsevis korta stund som vi befann oss där nere. En otroligt fascinerande och vacker plats. Efter en dag fullproppad med intryck var nog både jag och Nathalie lite uppvarvade. Vi låg och småpratade bredvid varandra till in på småtimmarna… tror nog klockan visade på efter 02:00 när jag jag kikade sista gången. Nästan samma känsla som när man var liten och sov över hos en kompis. Jag har så många bilder att visa från den här resan så jag får helt enkelt dela in den i tre delar. Nästa dag åkte vi till Sundborn och Karin och Carl Larssons Lilla Hyttnäs, för att sedan åka vidare till Tällberg. Så det är vad nästa inlägg kommer att handla om. Kram så länge <3

Comments

  • Hamlen

    Reply

    längtar till torsdagen före midsommar❤️

    juni 19, 2019

Leave a comment