Image thumbnail

Blog

Georg Jensen – designtour dag två

Andra dagen i Köpenhamn var det Georg Jensens tur att ta hand om oss för en dag i staden. Efter en tjugo minuters biltur längs Strandvejen med utsikt mot havshorisont och vackra hus hamnade vi hemma hos Hannah Koppel, dotter till Henning Koppel som formgivit några av Georg Jensens mest ikoniska produkter.

Huset tog andan ur oss alla, likaså Hannah med sin starka och charmerande utstrålning.

Spår av Henning Koppels design stod lite här och var, precis som Hannahs egen keramik. På bilden ser du bland annat den blå vas som släpptes i samband med Koppels 100-årsjubileum som firas i år. Inspirationen till designen hämtade han från mötet mellan himmel och hav längs den danska kusten, vilket jag får en helt ny förståelse för efter att ha besökt hans hem.

För närvaron av havslinjens horisont gick inte att undgå. Den bäddade liksom in hela hemmet i harmoni.

Hannah, som är 75 år, berättade att hon startar dagen med ett morgondopp i havet året om. Hur inspirerande är inte det!

Det lilla flickansiktet gjorde Koppel under en tid då de bodde i Stockholm och föreställer Hannah som barn.

Hannahs ateljé är det rum som fastnat som mest på min näthinna. Jag var tvungen att sätta mig ner vid den här platsen en stund och blicka ut. Kunde inte låta bli att undra om man skulle ta utsikten för given tillslut, av att se den varje dag. Nej, det skulle vara omöjligt.

I ett av rummen ställde Hannah ut sin egen Keramik. Underbara former, några fick mig att tänka på balance art och min vän Malou.

Jag älskar att kika in i andras kök, där vardagslivet liksom syns att det pågår på riktigt. Bohemiska kök som inte är så tillrättalagda är alltid de finaste tycker jag.

Vid lunch lämnade vi motvilligt Hannah och hennes konstnärliga hus för att åka tillbaka in mot centrala Köpenhamn och Georg Jensens högkvarter.

Efter en lunch på den soliga innergården besökte vi silversmedjan och fabriken där många produkter tillverkas för hand. Den här skålen tog exempelvis 6 månader att tillverka. Tänk alla arbetstimmar som lagts på en och samma produkt!

Jag drömmer lite om att få ha den här Cobra – lampan hemma. Så elegant i sin form.

I slutet av dagen besökte vi det hemliga arkivet där Georg Jensens design finns förvarade. Allt från smycken, ljusstakar, vaser och karaffer till gamla originalskisser.

På plats var även den svenska formgivaren Monica Förster som berättade om sina tre nya kollektioner för Georg Jensen. Tanken med många av produkterna är att de ska kunna användas tillsammans och på nya sätt. Så roligt att få en inblick i en formgivares tankeprocess.

Innan det var dags att avrunda dagen fick vi träffa den spanska designern Helena Rohner som designat en elegant serie med accessoarer för Georg Jensen. Allt från små pillerburkar till skohorn och nyckelringar. Vid det laget var jag så yr på inspiration ska jag erkänna. Efter ett tårfyllt farväl satte jag mig på kvällståget hem mot Göteborg igen, med nyfunna vänner och samtal jag sparat i hjärtat.

Leave a comment