Image thumbnail

Blog

Farmors stomp

Jag älskade när min farmor kom och hälsade på och hade med sig hembakad stomp när jag var liten. Stomp är ett slags mjukt tunnbröd som bakas framförallt i de norra delarna av Sverige och gräddas i stekpanna. Väldigt enkelt att göra och så fantastiskt gott. Vi brukar passa på att göra två satser och frysa in ett gäng. Här är grundreceptet –

2 tsk salt

2 tsk bikarbonat

1 1/2 liter rågsikt

5 dl filmjölk

1 1/2 dl sirap

Börja med att blanda alla torra ingredienser. Tillsätt sedan filmjölk och sirap och blanda till en deg. Känner du förresten igen mönstret på förklädet? Det är Hanna Wendelbos Ludvig från hennes tapetkollektion Blomstermåla. Jag tycker så mycket om just det här mönstret, kanske för att det påminner mig om Dalarnas landskapsblomma ängsklockan.

Baka ut en stor rulle och dela i ca 20 delar och forma till små bullar.

Kavla ut varje bulle på ett mjölat bakbord till runda kakor. Vi brukar använda en kruskakavel.

Grädda bröden på medelhög värme i en torr stekpanna tills de blir lite bruna, ca 1 minut på varje sida. De är som godast att äta nygräddade med smör på, och en liten nypa havssalt om en så vill. Jag har svårt att äta det här brödet utan att tänka på min envisa farmor från Dalarna. När jag var liten var jag hemma hos henne om dagarna istället för på dagis. Egentligen är det inte så konstigt att vi kom att stå varandra väldigt nära. Om hon ändå hade fått lära känna mina två flickor, iallafall lite grann. Det känns ändå fint att kunna föra vidare små minnen av henne, lite då och då.

Comments

 • Karin A

  Reply

  Åh så mysigt! Finns inte mycket som slår hembakt bröd. Härliga bilder också! Ha en fin söndag! Kram från Karin

  februari 18, 2018
 • Nanna van Berlekom

  Reply

  Åh tack för påminnelsen! Det borde vi ju göra nu när vi är hemma och har sjukstuga. Puss!

  februari 18, 2018
 • februari 26, 2018
 • mars 13, 2018

Leave a comment