Image thumbnail

Blog

Färgkoder i huset

Jag får ofta frågor om färgkoder hemma hos oss och nu kommer ett helt eget inlägg om just det. När jag redigerar bilder så använder jag nästintill alltid något filter från Lightroom, men i det här inlägget har jag valt att inte göra det så du får en sann uppfattning om kulörerna. Vi har bott i huset i två år nu i maj och från början hade vi helt andra planer för väggarna. I det här rummet, som är vår matsal, hade vi egentligen tänkt tapetsera i en William Morris tapet. I väntan på det letade jag fram en kulör som påminde om en färg vi hade i lägenheten som vi bodde i tidigare. Nu blev det så att vi tycker om den här färgen så mycket, så den får helt enkelt vara kvar. Det är helt klart den färgkod som efterfrågas mest på min Instagram och den är S 4005-G20Y.

Kulören i matsalen fick mig att helt tänka om hur väggarna skulle se ut på nedervåningen. Efter flera år i en lägenhet på bottenplan som var relativt mörk längtade jag efter ljuset. Någonstans där kom jag fram till att jag ville använda mig av lugna toner med inspiration från havet och naturen här ute på ön. Den här kulören är min personliga favorit och jag tycker den går väldigt bra ihop med den kulör som vi har i matsalen. Färgkoden här är S 2005-G80Y, en  ljus ton av grönt som jag upplever har lite gult i sig och därför inte känns för kall.

Köket har vi redan hunnit måla om en gång. När vi renoverade köket för drygt ett år sedan var vi inne på att ha nästintill samma kulör på väggarna som på köksluckorna och målade väggarna i en grå nyans från brittiska Farrow & Ball, Worsted. Vi kände ganska fort att vi inte var så förtjusta i att ha det så monokromt och grått och målade istället om i en annan nyans från Farrow & Ball, Shaded White. En snäll och mjuk kulör som passar bra ihop med det mesta tycker jag. Under köksrenoveringen var det två kök från Devol Kitchens som fanns i mina tankar, därav val av kulör och det så kallade shaker köket som vi har beställt via Köksforum  i Göteborg. Ett ställe som jag varmt kan rekommendera om du själv går i köksrenoveringstankar. Det tog en stund innan vi hittade en kulör som kändes rätt till luckorna men som tillslut blev S 4502-G.

En av de saker som jag tycker mest om med huset är att det är väldigt bra planerat, då nedervåningen kan användas helt och hållet som sällskapsrum. Rummet intill köket använder vi som tv-rum, kombinerat bibliotek. Här har vi valt en mörkare och dovare nyans än resten av nedervåningen, kulören Dark Le Havre från Nordsjö. En mörkgrön kulör som jag upplever drar lite åt blått beroende på hur ljuset faller.

Punschverandan velar vi lite kring om vi ska tapetsera eller inte. Däremot finns här inte så mycket vägg att tapetsera egentligen. Tillsvidare har vi målat i en kulör från Jotun som heter Space. Jag tycker att den påminner väldigt mycket om Shaded White som vi har i köket. Elementet däremot är målad en nyans mörkare, Mohair, som även den är från Jotun.

Och det är faktiskt samma kulör som vi har målat vårt sovrum i, Mohair från Jotun. Jag tycker att den är så himla fin och behaglig. Snickerierna är målade i Restful Le Havre från Nordsjö.

Om du är ute efter en ljus golvfärg men inte vill måla vitt så kan jag rekommendera Pavillion Grey från Farrow & Ball som vi har målat både hallgolvet på över och undervåningen i. De är båda kommande renoveringsprojekt här hemma men som vi inte har haft ork till att ta tag i ännu. Pärlsponten är framtagen på sina ställen, men mycket längre än så har vi inte kommit.

Vår äldsta dotter vill ha ljusa vita väggar, det var hon absolut bestämd med när vi flyttade in här. Jag kan helt och hållet förstå henne då hon är uppvuxen med William Morris tapeter och dova färger och vill ha det motsatta. Däremot är dörrar och snickerier målade i en kulör från brittiska Little Green, Bone China Blue. Hoppas du fann inspiration i någon av dessa kulörer.

 Kram och en fin lördag önskar jag dig.

Comments

  • ottilia

    Reply

    åh vad fint allting är! vart kommer den snygga ”vinylhyllan” ifrån? letar efter något liknande och lite nättare än typ ikeas kallax-hyllor. tack för all underbar inspiration!

    mars 10, 2018

Leave a comment