Image thumbnail

Blog

Dalahem

Häromdagen fylldes mitt Instagramflöde av fantastiska bilder från Karin och Carl Larsson´s hem i Sundborn. Ett lyckosamt sällskap var inbjudna till gården för att fira lanseringen av Elisabeth Svalin Gunnarssons En Matbok – Inspiration, recept och mathistoria från Sundborn. Sofia var en av de inbjudna och än så länge har jag bara hunnit njuta av bilderna från hennes blogginlägg. Alltså lyckan att få tillåtelse att fota inne i huset! Nu i helgen tänkte jag unna mig en egen stund och läsa mig igenom hennes berättelse. Sofia skriver alltid så varmt och innerligt. Ett besök på gården Lilla Hyttnäs i Sundborn står helt klart på önskelistan nästa år.

annacate-dalahouse-2

Visst är det något med färgstarka dalahem, där hantverk och historia får ta plats. Förra året besökte jag ett sådant hem utanför Mora som grep tag om mig fullständigt.

annacate-dalahouse-3

Så fint att måla in lister och fönsterfoder i dalablått mot de varma träslagen.

annacate-dalarnameetup-4

En ljuvlig tapet som jag gärna hade tapetserat vårt trapphus med.

annacate-dalahouse

annacate-dalarnameetup-2

Älskar den genuina känslan, allt hantverk och färgvalen.

annacate-dalarnameetup

Väggmålningarna målades inför ett bröllop på gården år 1847 av tre Rättviksmålare vars namn man inte känner till. Det var vanligt att måla religösa motiv på den tiden och så gott som alla av de här motiven är hämtade ur Dr Johann Arndts Postilla, predikosamling. Kanske var de en bröllopsgåva till brudparet.

annacate-dalarnameetup-3

Tillsammans med Mora Armatur och ett gäng kreatörer och bloggare besökte jag även Zorngården som ligger centralt i Mora. Planerar du ett besök i trakterna så kan jag rekommendera att boka in dig på en guidad visning av gården.

annacate-dalarnameetup-6

annacate-dalarnameetup-5

Rummet som Prins Eugene brukade bo i då han besökte Anders och Emma Zorn.

annacate-dalarnameetup-7

Elisabeth Dunker och Babes in Boyland (Nathalie på bilden) var med på resan <3

annacate-zorn

Röda pelargoner i köksfönstret tänker jag mig här hemma till sommaren. Visst finns det så mycket att inspireras och njuta av i dessa dalahem ♥️

Leave a comment